keskiviikko 13. tammikuuta 2016

HeiLahti
HeiLahti oli meidän (Hanna, Riikka, Sarianna ja minä) lahtelaisten yrittäjien alkujaan päähänpisto ja loppujaan ihana projekti. Aikamme rutkutettiin ettei Lahdesta ole sellaista kivaa karttaa, kun vaikkapa Tampereella ja Kuopiossa. Kukahan tekisi? Nooh, tehään ite.

Karttaa varten perustettiin yhdistys Lahti Design Dash. Yhdistyksen tarkoituksena on piristää ja luoda lahtelaista kaupunkikulttuuria, tuoda framille paikallista osaamista muotoilun ja kaupunkielämysten saralla, sekä tietty rakastaa kotikaupunkiamme Lahtea.
Lahtihan on ihan selkeästi mainettaan parempi, antoisampi, kattavampi, omaperäisempi ja sympaattisempi kaupunki. Miksi emme esittelisi sitä rinta rottingilla myös muille?

Karttaan haluttin nimenomaan paikallisia, pienempiä yrityksiä. Sellaisia jotka sykkivät Lahdelle ja tuovat kaupunkiin jotain erityistä. Teimme pitkän listan yrityksistä jotka täyttivät kriteerimme. Mukaan pyydettiin kahviloita, kauppoja, ravintoloita, putiikkeja, elämysten tuottajia ja tekijöitä. Ai miten? No minä ja Riikka tallattiin kaupungin katuja, sähköpostiteltiin, soiteltiin, puhuttiin suut vaahdossa jne. Oli aikamoinen rupeama, mutta täytyy sanoa että myöskin hyvin antoisa! Oli ilo tutustua paikallisiin yrittäjiin ja yrityksiin. Monta tuttavuutta ja tarinaa rikkaampana jaksaa taas tehdä töitä yhteiseen hyvään.

Kun ilmoittautumisia alkoi sadella teimme vielä monen monta kyselykierrosta niille jotka eivät olleet vielä vastanneet, mutta jotka meistä ehdottomasti kuuluivat kartalle. Lopulta saimme kasaan mielestämme varsin mittavan ja kattavan otannan Lahden yrityksistä, jotka sopivat karttamme profiiliin. Täytyy vielä kehaista, että todella moni lähti mukaan ihan heti ensitapaamisella, koska hekin olivat odottaneet Lahteen jotain tällaista. Mikäs hivelisi idean äidin korvaa paremmin :)

Graafikoksi valitsimme (tietty) paikallisen tekijän. Ankara Designin Anna on paitsi taitava graafikko, niin myös Lahtelainen isolla L:llä. Sopi meille ja lopputulos puhukoon puolestaan - pure love.
Kartta saatiin ulos joulukuun puolivälissä paikallisesta painotalosta Granosta. Projektiin oli mennyt helposti puoli vuotta. Aikamoinen taival! Mutta koska lopputuloksesta haluttiin perfect ja me yhdistysläiset teimme karttaa omien töiden ja perheiden ohella, ei kiirettä pidetty. Lanseeraus kiinnosti varsin kiitettävästi paikallisia medioita radioista lehtiin. Myöskin lahtelaiset kiiruhtivat hakemaan oman kappaleensa kartasta, jonka me tietysti hymyssä suin laitoimme maailmalle. Positiivista palautetta, hymyjä, kiitoksia, ylistystä (huh) ja kaikkea mahtavaa. Lanseerauspäivä oli vähintäänkin hektinen, mutta aaah niin ihana!

Nyt karttoja saa mukana olevista yrityksistä, Lahti-infosta ja pääkirjaston Lahti-pisteestä. Jakelu on aloitettu myös hotelleihin ja majoituspalveluihin ja jatketaan kaikkialle niin kauan kuin karttoja riittää (painos 15 000kpl).  Tarkoituksena on myös aloittaa nyt heti kartan verkkoversion työstäminen. Paaaaljon ajatuksia on jo mielessä.

Ei niin paljon hyvää, ettei jotain negatiivistakin. Saimmekin jo heti alkuvuodesta lukaista yleisönosastolta kuinka "muutamat suivaantuneet" kritisoivat karttaamme, koska se ei heidän mielestään palvele Lahtea. Vastasimme heille ihan reilusti nimillämme, että kartan ei ollutkaan tarkoitus palvella KAIKKIA lahtelaisia yrityksiä, vaan nimenomaan kartan linjaan sopivia yrityksiä ja KAIKKIA virkeästä kaupungista kiinnostuneita kuluttajia. Kaiken kattavia yleiskarttoja julkaisevat ihan muut (yleensä kaupalliset) tahot. Miedän motiivimme ei voittoatavoittelemattomana yhdistyksenä edes voi olla raha, mutta rakkautta Lahteen löytyy sitäkin enemmän. Tällä nimettömällä kritiikillä ei kyllä vielä horjuteta ainakaan omaa iloa ja ylpeyttäni hienosta kartastamme. Toki aina voi parantaa, mutta tällä versiolla aloitettiin ja minusta on hyvä että aloitettiin, eikä vain juputettu pienessä porukassa.

HeiLahti löytyy facebookissa: https://www.facebook.com/HeiLahti/
Oma kartta kantsii hakea myös vaikka meidän Puodilta Rautsikalta.

#heilahti #lahtidesigndash #designedinlahti #madeinlahti #lahtiloveEi kommentteja:

Lähetä kommentti